Land Rover Forum

Svar på indlægget:

sv: Bolt der sidder virkelig godt fast (12-04-2016 21:46:25)
Jan Jensen
Hej Allan,
Du må endelig ikke afkøle med vand efterfølgende opvarmning. Hvis materialet er stålstøbegods har det et forhøjet indhold af kulstof og afkølingen kan derved øge hårdheden i materialet det hærdes. En øget hårdhed giver en dårligere evne i materialet til at optage dynamiske belastninger og det må man jo sige at denne del udsættes for under kørsel. Jeg tvivler på at materialet som bolten sidder i er af typen skørt støbegods. Denne type støbegods har ingen flydespænding dvs. er ikke sejt men skørt og kan revne brydes ved slagpåvirkning og dynamiske belastninger. Jeg er næsten sikker på det er et sejt stålstøbt materiale som ikke tager skade af opvarmning.

Det er korrekt at man ofte opvarmer materialet "uden" om den del man ønsker at løsne. Opvarmningen resulterer i at det omgivende materiale udvider sig og derved skaber et "spillerum" til den del som sidder fast og denne vil da løsne sig. Alternativt kan man også opvarme delen der sidder fast med succes hvis man har en induktionsopvarmer. Det der sker her er at den opvarmede del ikke kan "skubbe" det omliggende "kolde" materiale væk og i stedet lader sig "stukke" eller krympe når den opvarmede del er blevet kold vil den "fylde" mindre i volumen og sidder da løs eller lader sig slå løs eller presse løs.

Stålmaterialer som ikke tager skade af opvarmning i indespændt konstruktion må ikke have en Carbon Equivalent større end 0,30.
Alt der over lader sig deformere ved "lokal" opvarmning. Et stål af typen S355 opnår plastisk deformation ved 110 grader C i indespændt konstruktion dvs. temperaturer derover opstår der øget hårdheder og i værste fald revner.

I dit tilfælde vil der ikke være tale om "indespændt" konstruktion da dimensionerne er små diametre eller ovale dele i tværsnittet.

Lang historie men frem for alt afkøl endelig ikke med vand på bærende dele, styrestænger, bærearme, eller andet vitalt bærende som du har varmet op med induktion eller med gasbrænder.

mvh
Jan Jensen


Du skal være logget ind for at kunne vedlægge billeder.
Indtast første bogstav i ordet "vandpumpe"
Retningslinier for indlæg i Land Rover Forum #07, 22. september 2014
  • Rover Forum er et forum for Dansk Land Rover Klub og andre Land Rover-interesserede der søger hjælp og vejledning i alle tænkelige forhold, der vedrører det at have en Land Rover.
  • Brug Rover Forum til at få svar på dine spørgsmål - eller hjælp andre til at få svar på deres.
  • Brug ikke Rover Forum til "snik-snak". Rover Forum er ikke en chat.
  • Hold en sober tone!
  • Tal pænt i god tone med respekt for andre.
  • Brug skrift-sprog - ikke tale-sprog (fyld ikke dit indlæg op med smileys, sms-forkortelser, o.lign.)
  • Skriv ikke hele dit indlæg med STORE BOGSTAVER. Så lyder det som om du råber.
  • Personlige angreb, ukvemsord og tilsvininger accepteres ikke.
  • Hold tråden/emnet. Når du svarer på indlæg, så hold dig til det aktuelle emne/spørgsmål. Start en ny tråd, hvis du har kommentarer som ikke relaterer sig til det oprindelige emne.
  • Enhver form for forsøg på køb/salg/bytte accepteres ikke i Rover Forum - brug istedet Rover Børsen eller kontakt folk direkte.
  • Indlæg oprettet i falsk navn accepteres ikke.
  • Indlæg der overtræder eller opfordrer til overtrædelse af gældende dansk lov accepteres ikke.
  • Indlæg der indeholder links til download af ulovligt materiale accepteres ikke.
  • Indlæg kan af en administrator blive flyttet til andre emner, hvis det skønnes hensigtsmæssigt.
  • Indlæg kan af en administrator blive markeret som "Kun for medlemmer".
Indlæg i Rover Forum der ikke overholder ovenstående retningslinier vil uden varsel og advisering blive slettet af en af Rover Forums administratorer.